Kalaportaat

Varmista ruoka, rakenna kalaportaita.

Toimet vaelluskalan palauttamisasiassa ja Koronan torjumisessa, ovat osoittaneet poliittisen järjestelmän todellisen luonteen.

Suomen suurin joki ja samalla ihmisten perusoikeudet, ovat odottaneet poliittista ratkaisua jo 70 vuotta. Mutta kun Korona saapui, poliitikot ovat kilpaa keksineet keinoja rajoittaa ihmisten tekemisiä. Sen lisäksi he ovat kiireellä keksineet keinoja pelastaa osan ja tuhota joidenkin toisten elämäntyö. Joten, näyttää siltä että jokaisen poliitikon sisällä asuu ainakin pieni diktaattori.

Tämä on juuri yksi sellainen asia missä ihmisten pitää ottaa valta omiin käsiinsä. Kerätä rahat kalaportaiden rakentamiseksi jos sähköä tuottavilla yhtiöillä ei todella ole siihen varaa. Lisäksi tarvitsemme paljon uusia ideota ja ratkaisuja jotka voisivat toimia. Tässä on minun:

Kalat ja niiden menestyminen luonnon olosuhteissa on tulevaisuudessa yhä tärkeämpi ajatellen maailman ruuan tarvetta. Kala on myös ilmastoystävällisempi kuin lihan tuottaminen.

Valitettavasti energian tuotanto kaikkialla maailmassa on sulkenut jokia. Tämä on estänyt vaelluskalojen pääsyn luontaisille lisääntymisalueille.

Ja asiantuntija tietoa väliin:
Ylen artikkeli/2019/06/28/lohi-on-sopeutunut-taydellisesti-synnyinjokeensa-havinnyt-lohikanta-vie

”Lohen perimä on sopeutunut tiettyyn jokeen tuhansien vuosien ajan.
Koska lohet lisääntyvät samassa joessa, jossa ne ovat syntyneet, on poikanen perimältään sopeutunut juuri tämän joen ympäristöön. Siksi eri jokien lohikantoja pyritään pitämään elossa, vaikka vaellusyhteys joelle on katkennut. Hävinnyt joen lohikanta vie mukanaan tuhansien vuosien kehityksen.
Lohet ovat vaelluskaloja. Ne viettävät joessa poikasvuotensa, yleensä kahdesta neljään vuotta. Sen jälkeen ne suunnistavat merelle kasvamaan, kunnes tulee taas aika palata syntymäjokeen kutemaan.”

Pohjois-Suomessa virtaavan Kemijoen latvavedet ovat erinomaisen kirkasvetisiä. Kesän valoisuus on 20-24 tuntia vuorokaudessa. Niissä olosuhteissa kalanpoikaset alkavat kasvaa kahdesta neljään vuotta. Koska tieto on myös geeniperimässä, ne noustessaan jokea ylös, hakevat niitä ”lapsuuden” olosuhteita mitkä samalla ovat otolliset lisääntymiselle. Eli ne suuntaavat kohti kirkkaita vesiä, matalia virtoja, mutta erityisesti kohti valoa. Valoa käytetään myös yökalastuksessa houkuttelemaan kaloja pyytäjän luo. 

Luonnonvarakeskuksen seurantatietojen mukaan lohen nousu Simo- ja Tornionjoella näyttäisi olevan kiivaimmillaan noin kesäkuun puolesta välistä heinäkuun puoleen väliin. Eli juuri aikaan, jolloin valoa on eniten. Joten valolla on jotakin tekemistä kalojen käyttäytymisen kanssa.

Valaistuksesta varsinkin pilvisellä ja/tai sateisella säällä olisi varmasti hyötyä. Lisäksi Kemijoen vesi alajuoksulla ei ole niin läpinäkyvää kuin latvoilla, joten valaistuksen luulisi houkuttelevan myös syvällä uivat kalat ylös kalaportaiden suulle.   

Näiden syiden vuoksi olen päätynyt siihen, että kalaportaiden väritys pitäisi olla vaalea, sekä sen alkupää, nousuväli ja loppupää on valaistava. Oli päivä tai yö! Ehkä silloin myös laskusuunnassa olevat kalat osaisivat valon avulla tulla turvallisesti kalaportaita alaspäin merta kohden?

Lisäksi monessa Kemijoen voimalaitoksessa on tukkirännit jäljellä, jotka on melko helposti muutettavissa kalaportaiksi. Joten investoinnit eivät olisi kovin suuret. Ränneissä on myös ulospäin kaltevat reunat, jotka päästävät hyvin myös luonnonvalon sisälle.

On myös eräs vielä tärkeämpi yksityiskohta saada kalat huomaamaan kalaportaiden pienen virtauksen olemassaolo voimalaitoksen massiivisesta virtauksesta. Mutta siitä myöhemmin.

Reijo Lahdenperä

Paluu takaisin Ilmasto turvaa sivulle

Tai, siirry etusivulle http://reijolahdenpera.com/

Edullinen ratkaisu voimalaitoksiin joissa ei ole tukkirännejä.

Comments are closed.